Orange the World Oldenzaal Waar geen woorden voor zijn - theatergroep Jonge Klei

Delen:

In 2023 is het thema van de campagne Orange the World in Nederland “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes vindt plaats op allerlei plaatsen; op straat, bij het uitgaan, op het werk, op de sportclub, in cyberspace, in het openbaar vervoer, in het onderwijs, in de zorg, in studentenverenigingen, op festivals, op het strand, achter de voordeur en op alle andere plekken waar mannen en vrouwen, jongens en meisjes elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide.

Orange the World Oldenzaal organiseert i.s.m. de Gemeente Oldenzaal deze voorstelling. Na afloop is er een nagesprek.

De voorstelling
Evie wordt op haar dertigste verjaardag geconfronteerd met de kleine Eefje die ze ooit was. Ze had haar diep weggestopt en willen vergeten. Tegelijk ontmoet ze zichzelf als vrouw van zestig, Eef. Eef heeft zichzelf na haar dertigste uit een mentale crisis gewerkt. Ze moet nog één daad stellen: eindelijk officieel aangifte doen.

‘Waar geen woorden voor zijn’ gaat over seksueel misbruik bij kinderen. Iemand die je goed kent doet vreemde dingen met je die niet fijn zijn. Je bent kind en hebt er geen woorden voor. De ander zegt dat het erbij hoort. Maar jij bent bang, allen en durft er met niemand over te praten. Wat betekent het om zo’n groot geheim te dragen?

Een voorstelling over schuld, schaamte en loyaliteit. Maar ook over de verwarring tussen je speciaal voelen en afkeer van jezelf hebben. Over machteloze boosheid, bluffen en krachtig overleven. Loodzwaar? Nee, want humor werkt bevrijdend.

 

Delen:
“Deze voorstelling is overweldigend, eerlijk, kwetsbaar, rauw, pijnlijk, kritisch, verbindend, mooi, aangrijpend en helend. Maar bovenal zo noodzakelijk. Leerzaam voor iedereen of je nu hulpverlener bent, vriendin/vriend of persoon bent zonder kennis. En een handreiking voor elke overlever van misbruik.”